Sony World Photography Awards

2019.03.26. Kedd

Kihirdették a Sony World Photography Awards Professzionális versenyének shortlistes munkáit

Kihirdették a Sony World Photography Awards Professzionális versenyének shortlistes munkáit

 

●        A Professzionális és Diák versenyek shortlistes fényképei elérhetők a worldphoto.org/press weboldalon

●        A 2019-es fotópályázatra minden eddiginél több, 326 997 jelentkezés érkezett a négy különböző versenyre a világ 195 országából

●        Az Év fotósa, a tíz Professzionális kategóriagyőztes, valamint a Nyílt-, Ifjúsági- és Diák versenyek végső győzteseinek névsorát a londoni díjátadón hirdetik ki 2019. április 17-én

 2019. március 26., BUDAPEST: A World Photography Organisation kihirdette a Sony World Photography Awards 2019 Professzionális versenyének shortlistes fotósait, akik kiemelkedő alkotásaikkal járultak hozzá a kortárs fotóművészet fejlődéséhez.

A fotópályázat kivételes lehetőséget nyújt a fotósoknak, hogy műveiket szélesebb közönségnek is bemutathassák. Az eddigi győztes és shortlistes fotósok karrierjére is pozitív hatással voltak a sikerükkel járó együttműködési, valamint a különböző kiállítási és kiadói lehetőségek. A 2019-es shortlistes fotósok munkái izgalmas és változatos betekintést nyújtanak a kortárs fotóművészetbe.

 A világ vezető akadémiáinak, múzeumainak, kiadóinak, fesztiváljainak és sajtóorgánumainak képviselőiből álló zsűri kiválasztotta a mezőny legjobb képsorozatait tíz különböző kategóriában. A Professzionális shortlistre kerülő portfóliók öt-tíz kivételes fényképet tartalmaznak. A képsorozatok szakértői szemmel tükrözik a kortárs fotóművészeti technikákat, és vizuálisan reflektálnak az emberiséget érintő aktuális eseményekre és problémákra.

 A shortlistes fotósok a modern világ számos problémáját mutatják be más szemszögből a nagyközönségnek. Többen politikai témákat feszegetnek, köztük Daniel Ochoa de Olza’s (Spanyolország) fényképei is, amelyeken a San Diego és Mexikó határában húzódó fal jelenik meg, valamint Toby Binder (Németország) fotó esszéje bemutatja a belfasti fiatalokat érintő súlyos problémákat, valamint a Brexit lehetséges negatív hatását az 1998-ban kötött Nagypénteki egyezményre. A természet szépségére és az emberiség okozta károkra hívják fel a figyelmet Kieran Dodds (Egyesült Királyság) Etiópiáról készült légi felvételei, amelyeken nyomon követhető milyen befolyással volt természetes erdeinek 95%-nak elvesztése az ország ökoszisztémájára. Leah Schretenthaler (Amerikai Egyesült Államok) hagyományos celluloidot és zselatinos előhívópapírt használva mutatja be Hawaii ellentmondásos infrastrukturális projektjeit. A fényképeken lézeres eljárással “hegszerű” sebeket ejtett, ezzel is demonstrálva a térség természeti értékeinek sebezhetőségét.

 A fényképek segítségével olyan emberek mindennapi életébe és színtereibe is bepillantást nyerhetünk, amelyekbe másképpen nem lenne lehetséges: Alice Mann (Dél-afrikai Köztársaság) munkája a csak női tagokból álló dob mazsorett csoportok egyedi és törekvő szubkulturáját mutatja be, miközben Kohei Ueno (Japán) a szabadtüdős merülés kompetitív víz alatti világába kalauzolja el a nézőt. Alessandro Grassani (Olaszország) lenyűgöző portréfotókon mutatja be a Kongói Demokratikus Köztársaság női bokszolóinak mindennapi életét.

 A shortlistes fotósok sikerét jelzi, hogy a 2019-es Professzionális versenyre minden eddiginél több nevezés érkezett a világ 161 országából, köztük Gabonból, Paraguayból és Elefántcsontpartról. A shortlistesek listáján is több nemzetiség kezdő és profi fotósa is szerepel, köztük Saint Kitts és Nevisből, Finnországból, Japánból, Kolumbiából és Iránból.

 A Professzionális verseny shortlistes fotósai a kategória győzelem mellett esélyt kapnak, hogy elnyerjék az Év fotósa díjat és az elismeréssel járó 25 000 dolláros pénznyereményt. A kategóriák második és harmadik helyezettjei is átvehetik nyereményeiket az április 17-i díjátadón, valamint munkáikat bemutatják a 2019-es Sony World Photography Awards hivatalos kiállításán Londonban, majd később több nagyvárosban.

 Diák verseny

 A Diák verseny shortlistjére tíz világhírű oktatási intézmény diákjainak több képből álló portfólióit választották ki. A világ minden tájáról, köztük Bangladesből, Malajziából, Spanyolországból, Argentínából és Kanadából jelentkező fotósoknak az előre meghatározott “Evolúció” témában kellett leadniuk nevezéseiket.

 A tíz shortlistes fotós a Sony legújabb digitális képalkotó eszközeivel gazdagodhat, valamint ellátogathatnak a fotópályázat londoni díjátadó ceremóniájára 2019. április 17-én. A díjátadón többek között kihirdetik a Diák verseny végső fotósát is, aki az elismerés mellett 30 000 euró értékű Sony fotós eszközcsomagot is nyer iskolájának.

 Londonban tíz diák vehet részt abban a kerekasztal-beszélgetésben, amelyben a Fotózás Művészetéhez Kiemelkedően Hozzájárulók díj győztese, Nadav Kander mellett Jason Baron, a 2019-es Diák verseny zsűritagja és a BBC Creative kreatív igazgatója is jelen lesznek, hogy közösen tekintsék át a győztes művész portfólióját. A diákok és mentoraik mindamellett, hogy fontos kapcsolati tőkét alakíthatnak ki a vendégekkel, lehetőséget kapnak, hogy részt vegyenek a Sony 2019-es diákfotósokat támogató programjában.

 A World Photography Organisation által szervezett Sony World Photography Awards a világ egyik legfontosabb fotós eseménye. A névadó főszponzorral, a Sony-val közösen már 12. alkalommal rendezik meg a négy versenyt magába foglaló fotópályázatot: Professzionális (több képből álló portfóliót díjaznak), Nyílt (egy képből álló portfóliót díjaznak), Diák (tudományos intézmények számára kiírt pályázat) és Ifjúsági (12 és 19 év közötti korosztályba tartozó fiatalok pályázhatnak).

 

A Professzionális és Diák versenyek elbírálása

„Az idei Professzionális shortlistes munkák számos érdemi vitára sarkallták a zsűritagokat. Hogy a hagyományos történetmesélés mellett új narratívákat alkothassunk, a képeket egymás mellé helyezve próbáltuk elbírálni.  Ebből a szempontból az idei év volt az eddigi legnehezebb és legvitatottabb, ami természetesen egy nagyszerű dolog, hiszen a fotósoknak továbbra is fontos célja a fényképezés lélektani határainak feszegetése, valamint a közönség bevonása a munkáikról szóló párbeszédekbe" – mondta a Professzionális kategóriát elbíráló zsűri elnöke, Mike Trow fotószerkesztő, tanácsadó.

 „A fényképek kiemelkedő minősége mellett örömmel töltött el az is, hogy minden kategóriában csupa érdekes és változatos témákat mutattak be a fotósok. Munkájukkal nem csak a fotózás határait feszegetik, de arra is kényszerítik a nézőket, hogy újraértékeljék előzetes elképzeléseiket egy adott témáról. Ezek az erőteljes fotók emlékeztetnek minket arra, hogy érdemes új nézőpontokból vizsgálnunk a minket körülvevő világot” – mondta Erin Barnett, az International Center of Photography kiállításokért és gyűjteményekért felelős igazgatója.

„A zsűri által kiválasztott fotósok munkái a kortárs fotózás élvonalát képviselik. Ők a következő generáció” – mondta Brendan Embser, az Aperture vezérigazgatója.

„Lenyűgöző volt látni a dokumentációk egyszerre érzékeny és szigorú prezentációját. A különösen érzékeny témákat alapos körültekintéssel mutatták be a fotósok, anélkül, hogy megzavarták volna alanyaik mindennapi életét” – tette hozzá Emma Lewis, a Tate felügyelője és kurátor asszisztense.

„Azokat a munkákat válogattuk ki, amelyek kiemelkedő minőségben mutatják be a kortárs fotózás legszebb témáit. Ezek a fényképek önmagukban képesek felhívni magukra a figyelmet, és nem is eresztik el az” – mondta Liu Heung Shing, a Shanghai Center of Photography alapítója.

„A Sony World Photography Awardsra nevezett fényképek vizsgálatakor azonnal magával ragadtak az egyes kategóriák egyedi nézőpontjai. Véleményem szerint mindenkinek érdemes megtekinteni a Sony World Photography Awards kiállítás változatos és gyönyörű projektmunkáit, amelyek új aspektusból mutatják be mindennapi életünket” – mondta Isabella van Marle, az Unseen Amsterdam művészeti és galéria kapcsolatokért felelős vezetője.

Az idei Diák verseny fényképeit egy világhírű, a kortárs fotózás gyakorlataiban széleskörű tapasztalattal rendelkező szakértői zsűri díjazta. A zsűri tagjai: Jason Baron, a BBC Creative kreatív igazgatója, Bruno Bayley, a Magnum Photos vezérigazgatója és Jeff Hamada, a BOOOOOOOM alapító szerkesztője.

„Érdekes volt látni az idei Diák verseny fényképeinek sokszínűségét, amelyek nem csak változatos témákat, de sokféle fotózási műfajt is felmutattak. Városi tájak, megvilágított portrék, fotó esszék és csendéletek, csak hogy egy párat említsek. Megnyugtató érzés, hogy a fotózás jövője ezeknek a feltörekvő fotós tehetségeknek biztos kezében van” – mondta Jason Baron, a BBC Creative kreatív igazgatója.

„Évről-évre egyre több nevezés érkezik a Sony World Photography Awards-ra és örömmel látjuk, hogy milyen sokrétű pályamunkák érkeztek az idei Professzionális és Diák versenyekre. A fotópályázat megfelelő platformot biztosít a profi és feltörekvő fotósoknak, hogy munkáikat szélesebb közönség előtt is bemutathassák” – mondta az idei év Professzionális és Diák versenyekkel kapcsolatban Scott Gray, a World Photography Organisation vezérigazgatója.

Díjak

A shortlistes és győztes fényképek megtekinthetők a Sony World Photography Awards 2019 kiállításán a londoni Somerset House-ban. A tárlaton részt vesznek a Fotózásért Kiemelkedően Hozzájárulók Díj idei nyertesének, a híres fotóművész Nadav Kander válogatott fényképei is. A kiállítás 2019. április 18-tól május 6-ig látogatható a londoni Somerset House-ban, később pedig Olaszországban, Németországban és Japánban is. Jegyek a londoni kiállításra megvásárolhatók a www.worldphoto.org/2019exhibiition weboldalon.

A végső győztesek névsorát a londoni díjátadó ünnepségen hirdetik ki 2019. április 17-én. Az Év fotósa, az Év Fotósa a Nyílt kategóriában, az Év Ifjúsági fotósa díj nyertesei, a Professzionális verseny kategóriagyőztesei és a Diák verseny tíz shortlistes fotósa személyesen vehetnek részt a londoni díjátadón. A győztesek a Sony legújabb digitális képalkotó eszközeivel gazdagodhatnak, valamint munkájuk bekerül a fotópályázat hivatalos évkönyvébe is.

Forrás: Sony

Adatvédelmi központ

Feltétlenül szükséges sütik

Feltétlenül szükséges sütik olyan funkciókat biztosítanak, amelyek nélkül a honlapunk nem használhatók rendeltetés szerűen. Ezen cookie-kat kizárólag mi használjuk, ezért ezek az első fél cookie-jai. A feltétlenül szükséges cookie-k használatához az Ön hozzájárulására nincsen szükség. Ezért a feltétlenül szükséges cookiekat nem lehet be és kikapcsolni. A honlapunkon a következő Feltétlenül szükséges sütiket használjuk:

resolution, fotoplussession, language, gdpr_privacy_bar, gdpr_allowed_cookies, gdpr_consent_types

Tájékoztatjuk, hogy a honlapon ún. sütiket (cookie-kat) használunk, amelyeknek célja, hogy anonimizált formában látogatottsági információkat gyűjtsön, valamint elképzelhető, hogy bizonyos szolgáltatások nélkülük nem lennének elérhetőek. Egyes cookie-k amelyet használunk harmadik személyek számára gyűjtenek adatokat, amelyeket arra használnak, hogy olyan reklámokat jelenítsünk meg mi és harmadik személyek, amelyek relevánsak Önnek. A sütikről további információt a Cookie / Süti Tájékoztatóban talál.